MA 21/10 - 20.30u
VIDEOGRAMS OF A REVOLUTION

videograms of a revolution.jpg

Op 21 december 1989 geeft Nicolae Ceausescu zijn laatste speech in het openbaar, vanaf het balkon van het enorme Huis van het volk in Boekarest. Vijf dagen later wordt de Roemeense dictator, samen met zijn vrouw, geëxecuteerd. Beelden van de anticommunistische revolutie die zich in luttele dagen voltrok, drongen maar mondjesmaat door in de media. Chaos en onduidelijkheid overheersten. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen beelden zijn van de gebeurtenissen in Boekarest. De onlangs overleden kunstenaar Harun Farocki en de in 1981 naar Duitsland gevluchte Roemeen Andrei Ujica verzamelden meer dan 125 uur film, gemaakt door video-amateurs en officiële nieuwscamera’s. Uit die grote diversiteit aan perspectieven destilleerden zij een reconstructie van de volksopstand.

Ieder shot dat ze tonen wordt feitelijk, droog bijna, geduid aan de hand van het moment waarop het gemaakt is, door wie en met welke intentie, het camerastandpunt, de beeldkwaliteit en onregelmatigheden. Met z’n paleisbestorming en woedende demonstranten doet Videograms of a Revolution soms denken aan October (1928), Sergej Eisensteins in documentairestijl gevatte verhaal over de Oktoberrevolutie van 1917. Maar daar waar Eisenstein de opstand liet   naspelen, is in Videograms of a Revolution alles echt. De werkelijkheid laat zich echter maar moeilijk ontleden.

Regie: Harun Farocki, Andreï Ujica / Documentaire / 1992 / 1u46' 

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €7 / 65+, -21/dagstudent: €6


MA 18/11 - 20.30u
THE GREAT COMMUNIST BANK ROBBERY

the great communist bank robbery.jpg

Op een rustige ochtend in 1959 werd de Roemeense nationale bank beroofd. Het leek wel een Amerikaanse film. Zondermeer een uitzonderlijk evenement in een communistisch land, waar slechts één bank was, geld niet veel waard was en het bijna onmogelijk was om naar het buitenland te vluchten.

Na minder dan 2 maanden werden zes mensen gearresteerd en beschuldigd van de overval. Allemaal hooggeplaatste leden van de nomenklatoera, de politieke en bestuurlijke elite. Na het onderzoek werden de beklaagden gevraagd om hun eigen rol te spelen in een reconstructie film, geregisseerd door de geheime politie.  Deze film uit 1960, getiteld "Wederopbouw", toont minder dan hij verbergt. Na bijna 50 jaar blijven veel vragen open. Op zoek naar antwoorden probeert "The Great Communist Bank Robbery" de waarheid te herstellen van een tijdperk dat is ondergedompeld in leugens en manipulatie.

Regie: Alexandru Solomon / Documentaire / Roemenië, 2004 / 1u15'

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €7 / 65+, -21/dagstudent: €6

Tickets binnenkort beschikbaar


MA 09/12 - 20.30u
TOTO AND HIS SISTERS

toto and his sisters.jpg

De negenjarige Toto woont met zijn zussen Ana (17) en Andreea (14) in een nauwelijks bewoonbare flat in een buitenwijk van Boekarest. Toto’s moeder zit al vier en een half jaar vast in de gevangenis wegens drugshandel, en zijn ooms gebruiken de achtergelaten woning als ontmoetingsplaats voor drugsgebruik en - handel. De Duits-Roemeense filmmaker Alexander Nanau blijft dicht op de huid van deze drie Romakinderen aan de onderkant van de samenleving. Hij vertelt zijn verhaal grotendeels vanuit hún perspectief: op kinderooghoogte. Ook verwerkt hij beelden uit het videodagboek van Andreea, dat ze bijhoudt met een van hem gekregen camera. Het resultaat is een intieme en meeslepende impressie van hun dagelijks leven. We zien Toto op een vies slaapbankje, liggend naast iemand die een shotje zet. We volgen hem naar de ‘kinderclub’, waar hij niet alleen leert lezen en klokkijken, maar ook streetdancen. Zal het hem lukken om te ontkomen aan de greep van armoede en drugsverslaving? Tot aan het einde toe wordt de kijker heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees.

Regie: Alexander Nanau / Documentaire / Roemenië, 2014 / 1u33'

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €7 / 65+, -21/dagstudent: €6

Tickets binnenkort beschikbaar