Openingsconcert + Receptie: Iedereen Wereldburger
Oct
5
8:00 PM20:00

Openingsconcert + Receptie: Iedereen Wereldburger

  • Parochiaal Ontmoetingscentrum Humbeek (map)
  • Google Calendar ICS

Muziek is een wereldtaal die iedereen verstaat en die mensen en culturen samenbrengt. De KON. HARMONIE SINT CECILIA uit Humbeek, onder leiding van haar dirigent Jurgen Peeters, neemt je mee op een muzikale wereldreis. Onderweg gaan de muzikanten in dialoog met het gospelkoor KARIBUNI uit Haacht, dat houdt van het verwarrende effect van de zwarte soul in een blank vel.

De zesde editie van de Wijde Wereld Weken wordt feestelijk geopend in Humbeek met dit concert. Aansluitend is er een receptie aangeboden door de GROG, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Grimbergen.

gospelkoor karibuni.jpg

Locatie: Parochiaal Ontmoetingscentrum Meiskensbeekstraat 1 – 1851 Humbeek

Tickets: €10 / €9 (vvk)

via CC Strombeek, tickets@ccstrombeek.be, www.ccstrombeek.be
of Kon. Harmonie Sint Cecilia,
info@khsc.be, www.khsc.be

View Event →
Lezing: Bleri Lleshi
Oct
10
8:00 PM20:00

Lezing: Bleri Lleshi

Vluchtelingen, een brandend actueel thema waar iedereen een mening over heeft. De gevolgen van de klimaatcrisis zoals droogte, ontbreken van voedsel en water, maar ook het toenemende aantal conflicten in de wereld zullen zorgen voor constante stromen van vluchtelingen.

Hoe kunnen we deze uitdaging aangaan? Wat kan ons klein land hier betekenen? Hoe kunnen we vluchtelingen die hier komen opvangen en integreren? Wat kan elk van ons doen? Op deze vragen tracht Bleri Lleshi een antwoord te formuleren.

In het kader van de Wijde Wereld Weken organiseert de bib, in samenwerking met Onthaalgroep Vluchtelingen, een lezing met Bleri Lleshi. Hij is filosoof, auteur, docent aan UCLL, jongerenwerker en DJ. Zijn onderzoek is gericht op verscheidene thema’s, zoals identiteit, interculturaliteit, sociale ongelijkheid en meer. Momenteel schrijft hij een doctoraat over de strijd van de uitgeslotenen. Hij schrijft columns voor MO* Magazine en Brussels Times Magazine en regisseerde reeds verschillende documentaires.

Inschrijven is gratis maar noodzakelijk, want de plaatsen zijn beperkt!

Locatie: Bibliotheek Strombeek Gemeenteplein 1 – 1853 Strombeek-Bever Inschrijven via de bibliotheek: 02 267 56 61 of online op de website

View Event →
Wereldwinkeldag
Oct
12
10:00 AM10:00

Wereldwinkeldag

De Wereldwinkeldag gaat door op 12 oktober van 10u tot 17u en maakt deel uit van de Week van Fair Trade, die loopt van 4 tot 13 oktober.

Voor de winkel zetten we die dag ook een terras, waar je kan genieten van een (h)eerlijke wijntje of koffie. En in ruil voor een lege chocolade-verpakking krijg je een chocolade-reep in het teken van de campagne Bite-to-Fight.

Locatie: De Villegas de Clercampstraat 12, 1853 Strombeek

View Event →
Theater: RACE
Oct
17
8:30 PM20:30

Theater: RACE

R A C E :
1. Snelheidswedstrijd.
2. Engels voor ‘ras’.

In tegenstelling tot bij planten en dieren, komen bij de mens nergens genetisch scherp te onderscheiden groepen voor. Biologisch gezien bestaat er binnen de Homo Sapiens slechts één ras: het menselijke. De mens is een diersoort, vooral bekend om zijn oorlogszucht en zijn speelvermogen.

Aminata Demba, Gorges Ocloo, Jeroen Van der Ven, Dirk Van Dijck, Johan Dehollander en Aurelie Di Marino onderzoeken in 'Race' hoe ze zich als spelende dieren kunnen verhouden tegenover de gelijknamige tekst van de toneelschrijver David Mamet.

In dat stuk van Mamet nemen twee ervaren advocaten de verdediging op zich van een rijke en beroemde man die ervan beschuldigd wordt een jonge vrouw verkracht te hebben. En dan is er ook nog een jonge advocaat-stagiaire, die nog maar net met hen samenwerkt. We volgen deze vier personages in de voorbereiding van deze complexe zaak. Er staat veel op het spel, voor elk van hen op een andere manier.

tekst: David Mamet
regie: Johan Dehollander en Aurelie Di Marino
spel: Aminata Demba, Gorges Ocloo, Jeroen Van der Ven en Dirk Van Dijck 
scenografie: Stef Stessel
kostuum: Lieve Pynoo
een productie van ARSENAAL/LAZARUS

met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid coproductie: Perpodium

www.arsenaallazarus.be

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €18 / 65+: €17 / -21/dagstudent: €10

View Event →
Expo: DISPLACEMENT AND TOGETHERNESS
Oct
18
to Dec 12

Expo: DISPLACEMENT AND TOGETHERNESS

'Displacement and togetherness' is de titel van een intense dialoog over de draagkracht van de kunst, zowel historisch als actueel, in een land dat zich op een problematische manier verhoudt t.o.v. Europa. In samenwerking met Magda Radu en Alexandra Croitoru van Salonul de proiecte (Boekarest) brengen we kunstenaars van hier en daar samen in een poging tot een meer intense verstandhouding, begrip en inzicht in aspecten van intra-Europese migratie en de gevolgen ervan. Eén hoofdstuk van de tentoonstelling wordt gewijd aan de golven van politieke emigratie tijdens de communistische periode, in het bijzonder van de jaren ’60 tot ‘89. Door een combinatie van artistiek en kunsthistorisch onderzoek wordt stilgestaan bij verschillende persoonlijke en artistieke verhalen. De micro-researchtentoonstelling werpt een nieuw licht op de economie van vriendschap en gemeenschap. 

Met: Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Tudor Bratu, Jimmy Robert, Iulia Toma, Mekhitar Garabedian, Andre Cadere, Filip Berte, Jacques Charlier, Vincent Meessen, Christine Meisner.

In samenwerking met Europalia Arts Festival Romania & De School van Gaasbeek

Locatie: CC Strombeek
Gemeenteplein 1, 1853 Strombeek-Bever

Gratis toegang

View Event →
Familiefestival: Bos op Stelten (3-12 jaar)
Oct
20
1:00 PM13:00

Familiefestival: Bos op Stelten (3-12 jaar)

'Bos Op Stelten' is een heerlijk veelzijdig familiefestival op een uitzonderlijk groene locatie in hartje Grimbergen. Ga op ontdekking door het prachtige Prinsenbos en laat je verrassen door tal van bijzondere boswezens, groot of klein. Overal ontdek je feeërieke acts, sfeervol straattheater, ludieke animaties. Er zijn meeslepende workshops en verbluffende locatievoorstellingen. En er is natuurlijk ook muziek!

Raks in Aksi (mobiele muziekband) 
Raks in Aksi brengt sfeervolle muziek uit zowel de Balkan, Turkije als de Magreb, aangevuld met een verrassend streepje Bollywood of Cumbia. Heb jij al gehoord van een schalmei, bazuin, darbouka of gralla? Nee? Kom dan zeker even luisteren. Deze vreemde muziekwezens zorgen voor een aanstekelijk en dansbaar ritme voor jong en oud. 

om 13.30u, 14.30u en 15.30u / duur 30’ 

Pimenta Verde (Braziliaanse Samba) 
Een vrolijke bende percussionisten, begeleid door prachtige danseressen, brengen een exotische tint in ons “bijzonder” bos.

om 15.00u, 16.00u en 17.00u / duur 30’ 

Kom alles te weten over deze en andere activiteiten op https://www.ccstrombeek.be/bosopstelten

Je kan er de brochure doorbladeren en je eigenste programma samenstellen. Vergeet niet dat reserveren voor workshops en voorstellingen noodzakelijk is, want vol is vol!

Festivalpas: €9 (leden Gezinsbond €8)

Tickets beschikbaar vanaf donderdag 19 september om 14u via tickets@ccstrombeek.be


View Event →
Film: Videograms of a Revolution
Oct
21
8:30 PM20:30

Film: Videograms of a Revolution

Op 21 december 1989 geeft Nicolae Ceausescu zijn laatste speech in het openbaar, vanaf het balkon van het enorme Huis van het volk in Boekarest. Vijf dagen later wordt de Roemeense dictator, samen met zijn vrouw, geëxecuteerd. Beelden van de anticommunistische revolutie die zich in luttele dagen voltrok, drongen maar mondjesmaat door in de media. Chaos en onduidelijkheid overheersten. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen beelden zijn van de gebeurtenissen in Boekarest. De onlangs overleden kunstenaar Harun Farocki en de in 1981 naar Duitsland gevluchte Roemeen Andrei Ujica verzamelden meer dan 125 uur film, gemaakt door video-amateurs en officiële nieuwscamera’s. Uit die grote diversiteit aan perspectieven destilleerden zij een reconstructie van de volksopstand.

Ieder shot dat ze tonen wordt feitelijk, droog bijna, geduid aan de hand van het moment waarop het gemaakt is, door wie en met welke intentie, het camerastandpunt, de beeldkwaliteit en onregelmatigheden. Met z’n paleisbestorming en woedende demonstranten doet Videograms of a Revolution soms denken aan October (1928), Sergej Eisensteins in documentairestijl gevatte verhaal over de Oktoberrevolutie van 1917. Maar daar waar Eisenstein de opstand liet   naspelen, is in Videograms of a Revolution alles echt. De werkelijkheid laat zich echter maar moeilijk ontleden.

Regie: Harun Farocki, Andreï Ujica / Documentaire / 1992 / 1u46' 

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €7 / 65+, -21/dagstudent: €6

View Event →
SCHOOLPROJECT: MENEER LINH
Oct
25
10:30 AM10:30

SCHOOLPROJECT: MENEER LINH

Theater + workshop 'poppenspel' + nagesprek 
1ste graad secundair onderwijs

Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter en zichzelf. Maar het nieuwe land voelt vreemd en koud aan. Tot hij meneer Vanderstichelen ontmoet. Een warm verhaal over een koud land. Een verhaal van alle tijden, actueler dan ooit.

Theater Tieret bewerkte ‘Het kleine meisje van meneer Linh’, het meesterwerk van de Franse auteur Philippe Claudel, tot een heel eigen, bijtend actueel verhaal over vluchten en thuiskomen, over verlies en vriendschap. Het idee om dit pareltje wereldliteratuur op de planken te brengen groeide reeds enkele jaren geleden. Vanuit een fascinatie voor dit wonderlijk verhaal, vanuit een oprechte bezorgdheid over het hier en nu, maar ook vanuit een onstuitbare hoop. En vooral vanuit de overtuiging dat dit verhaal hier en nu moét gebracht worden. Nu meer dan ooit. 

Van en met: Hans Van Cauwenberghe, Joost Van den Branden, Mohamed Tajaouart
Poppen: Patrick Maillard
Techniek: Steven Bosmans.

In samenwerking met CC Sint-Niklaas & Vluchtelingondersteuning Sint-Niklaas.

Locatie: CC Strombeek
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Tickets: €10 per leerling

meer info en inschrijven via kristel.cuyckens@ccstrombeek.be


View Event →
Film: The Great Communist Bank Robbery
Nov
18
8:30 PM20:30

Film: The Great Communist Bank Robbery

Op een rustige ochtend in 1959 werd de Roemeense nationale bank beroofd. Het leek wel een Amerikaanse film. Zondermeer een uitzonderlijk evenement in een communistisch land, waar slechts één bank was, geld niet veel waard was en het bijna onmogelijk was om naar het buitenland te vluchten.

Na minder dan 2 maanden werden zes mensen gearresteerd en beschuldigd van de overval. Allemaal hooggeplaatste leden van de nomenklatoera, de politieke en bestuurlijke elite. Na het onderzoek werden de beklaagden gevraagd om hun eigen rol te spelen in een reconstructie film, geregisseerd door de geheime politie.  Deze film uit 1960, getiteld "Wederopbouw", toont minder dan hij verbergt. Na bijna 50 jaar blijven veel vragen open. Op zoek naar antwoorden probeert "The Great Communist Bank Robbery" de waarheid te herstellen van een tijdperk dat is ondergedompeld in leugens en manipulatie.

Regie: Alexandru Solomon / Documentaire / Roemenië, 2004 / 1u15'

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €7 / 65+, -21/dagstudent: €6

Tickets binnenkort beschikbaar


View Event →
Film: Toto and his sisters
Dec
9
8:30 PM20:30

Film: Toto and his sisters

De negenjarige Toto woont met zijn zussen Ana (17) en Andreea (14) in een nauwelijks bewoonbare flat in een buitenwijk van Boekarest. Toto’s moeder zit al       vier en een half jaar vast in de gevangenis wegens drugshandel, en zijn ooms gebruiken de achtergelaten woning als ontmoetingsplaats voor drugsgebruik en - handel. De Duits-Roemeense filmmaker Alexander Nanau blijft dicht op de huid van deze drie Romakinderen aan de onderkant van de samenleving. Hij vertelt      zijn verhaal grotendeels vanuit hún perspectief: op kinderooghoogte. Ook verwerkt hij beelden uit het videodagboek van Andreea, dat ze bijhoudt met een van hem gekregen camera. Het resultaat is een intieme en meeslepende impressie van hun dagelijks leven. We zien Toto op een vies slaapbankje, liggend naast iemand  die een shotje zet. We volgen hem naar de ‘kinderclub’, waar hij niet alleen leert lezen en klokkijken, maar ook streetdancen. Zal het hem lukken om te ontkomen aan de greep van armoede en drugsverslaving? Tot aan het einde toe wordt de kijker heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees.

Regie: Alexander Nanau / Documentaire / Roemenië, 2014 / 1u33'

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €7 / 65+, -21/dagstudent: €6

Tickets binnenkort beschikbaar


View Event →
JAZZ: EDGAR KNECHT TRIO (D) EN AEHAM AHMAD (SY)
Dec
12
8:30 PM20:30

JAZZ: EDGAR KNECHT TRIO (D) EN AEHAM AHMAD (SY)

Wanneer het Edgar Knecht Trio uit Kassel en de Syriër Aeham Ahmad elkaar ontmoeten, gebeurt er iets nieuws, iets wonderlijks. Vanuit hun zo verschillende achtergrond brengen de vier musici klanken van versmelting, van vriendschap, tijdloze jazz arrangementen van Duitse en Syrische volksliederen. Het effect is groot en de klank helder. Daarin klinkt soul door, Latijns-Amerikaanse swing en wereldmuziek. Een gul uur met prachtige ballades, romantische sfeerbeelden, melancholie en vrolijkheid.

Aeham Ahmad: zang, piano, compositie 
Edgar Knecht: piano, compositie
Rolf Denecke: contrabas
Tobias Schulte: drums, percussie

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €16 / 65+: €15 / -21/dagstudent: €10


View Event →
Muziek: 30 jaar Onthaalgroep Vluchtelingen
Jan
4
8:30 PM20:30

Muziek: 30 jaar Onthaalgroep Vluchtelingen

● Hussein Rassim (oud) en Juliette Lacroix (cello)
Hussein Rassim is muzikant en vluchteling uit Irak. Hij studeerde aan de beste muziekscholen in Irak en speelt oud (oostelijke luit). In 2018 bracht hij zijn eerste album ‘Migration’ uit. Juliette Lacroix is een celliste uit Bordeaux. Samen brengen zij magische muziek uit twee werelden.

hussein.jpg

● Pianotrio: Maarten Lingier (piano), Vilmos Csikos (viool) en Aasako Kanazawa (cello)
Het Pianotrio brengt een gevarieerd programma met muziek van Franz Schubert, Niccolò Paganini, Astor Piazzolla…

piano.jpg

● Jazzensemble van de Gemeentelijke Academie Grimbergen
Het Jazzensemble met studenten en docenten van de Gemeentelijke Academie Grimbergen sluiten het concert af met eigen werk en swingende klassiekers.

Al 30 jaar lang zet de Onthaalgroep Vluchtelingen zich in om ontheemde mensen te helpen en te stimuleren bij hun integratie in onze samenleving. In december 1989 besloten enkele leden van de GROG (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Grimbergen) een werkgroep op te richten die zich specifiek zou inzetten om vluchtelingen die in Grimbergen een onderkomen zoeken, op te vangen en bij te staan. Van bij de aanvang werd gestreefd naar een nauwe samenwerking met het OCMW. In 2003 werd de Onthaalgroep Vluchtelingen genomineerd door de solidariteitsactie van Welzijnszorg.

Wij stimuleren hen om Nederlands te leren. Wij helpen hen bij het zoeken naar huisvesting, onderwijs en werk en staan hen bij in contacten met de gemeente en administratieve instanties, zoals OCMW, gerecht, nutsvoorzieningen en sociale verhuurkantoren. Wij bieden de vluchtelingen echter vooral fysieke en morele steun, elke familie in haar specifieke situatie.

30 jaar is niet niks. Veel vluchtelingen hebben wij zien komen vanuit brandgebieden zoals Congo, Rwanda, Burundi, Kroatië, Bosnië, Kosovo, Albanië, Azerbeidzjan, Oezbekistan, Tsjetsjenië en oorlogsgebieden Syrië, Gaza Palestina, Irak, Iran…

Vrijwilligers - een groep van 17 mannen en vrouwen tussen 30 en 93 jaar - volgen vluchtelingenfamilies van bij de aankomst tot aan hun regularisatie en ook daarna zodat er stevige vriendschappen ontstaan.

Dank voor 30 jaar samenwerking met deskundige en begripvolle beleidsmensen, met het professionele team van het OCMW en voor de steun van begripvolle sponsors.

Wil je graag meewerken aan de voedselronde, een familie begeleiden naar de voedselbank of een familie van nabij ondersteunen, laat maar weten en welkom.

onthaalvluchtelingengrimbergen@gmail.com
www.onthaalvluchtelingengrimbergen.wordpress.com

Locatie: CC Strombeek - Schouwburg
Gemeenteplein 1 - 1853 Strombeek-Bever

Basisprijs: €20 / €15 (vvk)

Tickets: tickets@ccstrombeek.be / www.ccstrombeek.be / onthaal Cc Strombeek

View Event →